Ke TepiKan Sikit….

Salam semua..ape khabar? sonok kan hari ni?pasal dah hari rabu..hehe…

hujung minggu ni macam agak bz gak untuk aku..pasal nye 2 of my old frens are coming to town ~ Nisa N Intan..so kene le g jumpe diorang..rindu bangat!..hehe…

so ape yang nak di ketepi kan tu?..haha…bukan ape..dapat idea nak tulis ni..pasal last 2 weeks…aku ader baca majalah Mastika bulan Dec..yang paling baru..n then came across ader 1 artikel ni…memang tersedar dari mimpi pas baca¬† artikel ni..aku la..mungkin org len dah tau kot tips ni..aku je yang slow..hehe…

dalam artikel tu..penulis advise kite untuk sentiasa tepi kan skit rezeki kite untuk hari mendatang..ontoh nye..kata kan setiap hari kita tepi kan skit duit belanja kite sebanyak rm1 sehari..so kalo tiap2 hari buat secara patuh..tak ke hujung bulan kita dah saving rm30?..ha..ni la yang di katakan ketepi kan skit duit kita..macam aku..dengan rm30 tu..pergh..agak banyak la gak yang boleh di beli..ape lagi..novel leh dapat 2 buah..baju lak..kurang2 sehelai leh dapat..duit minyak pun boleh..

maksud nye kite nyimpan for the rainy days…so untuk permulaan tak salah kita mula ngan rm1..nanti lelame naik kan lagi skit..naik lagi..dan lagi..dan lagi…sedar2 dah boleh beli beg Coach lak pulak…(sangat sedang aim..)hehe…

tu yang aku nak share ni..tapi nye..rase nye aku je kot yang baru tau pasal benda ni kot..baru tersedra..kalo tak memboros je kan keje nye…so pasni..belajar2 la ke tepi kan duit tu..ni pun dah tak sabar nak gune kan duit yang telah berjaya di ketepi kan…rase sangat teruja walaupun bape ringgit je…

n aku rase after this..i am so looking forward to end of the month..cam excited lak pasal ade duit yang menunggu..yeaahhaaahha….

Advertisements

Kadang – Kadang….Tak Selalu…

Salam semua…ape khabar..well aku cam biase la…hmm..hari ni selasa kan….

hmmm…cam biase permulaan minggu sangat tak mengujakan…tak tau la ¬†nape..agak sangat2 tak mengujakan..

asal ha….asal aku selalu nak cuti je..muahahahahaha…adakah aku ni pemalas..tah le..tapi yang pasti..hangin je bile nak g keje..tapi tak elok tau ade perangai buruk cam aku ni..sebab tu..selalu sebelum melangkah kuar dari umah..aku selalu berdoa supaya di lapangkan dada uuntuk keluar mencari rezeki…insyaAllah…

semalam ade bace majalah Solusi (keluaran Telaga Biru)…tapi dah lupe edisi yang mana…terbaca satu artikel ni…

pasal tetibe rase benda tu kene sangat ngan diri aku ni…

kita memang di anjurkan untuk berdoa..tak kire la berdoa bile berada dalam ape jua keadaan…tapi perasan tak..kadang2 ape yang kita hajat kan tu..Allah tak makbulkan..kalo ikutkan artikel dalam majalah tu…bukan maksudnye Allah tak nak makbulkan…tapi kerana Allah ade planning lain untuk kite…emm..paham tak ape yang cube aku nak sampaikan?…

lepas baca artikel tu..terus aku tersedar…hmm…ape yang terjadi kebelakangan ni kat aku…bukan maksud nye aku tak cukup usaha dan tawakal kepada Nya..cume Allah SWT ada planning len untuk aku…cume aku kene yakin bahawa sesungguhnya Allah SWT Yang Maha Mengetahui segala2 nya…

Maka di sebabkan…kita jangan lah nak cepat mengeluh atau putus asa andaikata ape yang kita hajatkan tu tak tercapai..percayalah dengan kuasa Allah..kerana dia Yang Maha MEngetahui segala2 nya…InsyaAllah…

Hmm..macam ustazah jap lak hari ni..tapi bukan ape..cume nak berkongsi renungan dan sedikit idea..harap2 ape yang di sampaikan ini tak salah….

**kenapa kepala pening lak hari ni..+_+**

10 ALASAN TERBURUK UNTUK BERKAHWIN

salam semua…ape khabar ye?…hopefully sehat la semua hendaknye..hehe..

so minggu ni ape cerita?..well aku nak kongsi ngan korang sesuatu…ye aku tau..korang2 ramai yang dah kawin..tapi ape salah nye aku nak share benda ni ngan korang kan..

lepas bace 10 alasan ni..aku jadi sangat2 lega n sangat2 tak terbeban dah bile selesai bace artikel ni…

bukan ape..kadang2 kite ni manusia tak penah lari dari kesilapan..dan to tell u what…keputusan untuk berkahwin bukan lah satu keputusan yang boleh di pandang ringan..so that’s y..please don’t pressure your friends by asking her this question…ade jodoh InsyaAllah..berkahwin la dia..

10 Alasan Terburuk untuk Berkahwin :

1) Terlanjur – Untuk menanggung malu setelah terlanjur melakukan seks dan mengandung

2) Rapat dengan keluarganya – rapat dengan keluarga nya tidak bermakna keluarga itu boleh berkongsi segala2nye dengan anda.

3) Ikut rakan – sila jangan ikut / terpengaruh ngan kawan2 yang ramai melangkah ke alam perkahwinan.jodoh mereka dah sampai n we know nothing of what they may faces ahead..melangkah ke alam baru memerlukan persediaan mental dan fizikal..siapkan diri anda dulu ..n tolong jangan terikut2 mereka…

4) Penuhi Impian Keluarrga – Keluarga terlalu mendesak kerana risau anak dara nya tidak di pinang orang atau kepingin mau dapat cucu. maka family terus-terusan mendesak dan terus bertanya sehingga anak bujang / dara bosan lantas memenuhi keinginan family dengan berkahwin sedangkan mental dan fizikal maseh tidak bersedia lagi.

5) Terlalu Kerap Bersama – keluar bersama tidak bermakna anda serasi hidup bersama tapi mungkin serasi sebagai kawan tanpa melibatkan hati dan perasaan.

6) Dia cantik / hensem – cantik / hensem hanya pada wajah.

7) Langkah Baru – setelah memiliki semua benda dalam hidup ~ kerjaya stabil,kereta, rumah dan sebagainya, maka perlu lengkap kan dgn sebuah perkahwinan.

8) Di desak – di desak / di ugut akan memutuskan perhubungan oleh pasangan menjadikan salah satu sebab untuk berkahwin sedangkan pasangan maseh lagi kurang bersedia dari segi mental dan fizikal.

9) Di tangkap Khalwat – pasangan yangg di tangkap khalwat memikirkan perkahwinan adalah jalan terbaik untuk menutup malu mereka. walhal ini bukan lah cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini

10) Anda berhutang dengan nya – anda mungkin terhutang budi dengan nya menyebabkan anda memilih untuk berkahwin dengan nya sebagai balasan.

so kepada kengkawan aku yang maseh belum berkahwin di luar sana itu…korang jgn risau ek..(di tujukan khas untuk DIRI KU juga…)..insyaAllah jodoh tak kemana…lambat laun nanti kita kawin gak..hehe…

** artikel ni aku amik dari majalah Mingguan Wanita edisi terbaru..nak lebih lengkap korang beli la ek majalah ni…murah je rega nye..rm 3.30 je…

Salam AidilAdha

Salam semua…amboi…dah lame tak update blog..tetibe je terus salam aidiladha kan..muahahaha…

menunjukkan betapa lame nye tak update blog..ntah la..tetibe merasakan tak de mood n idea nak update..padahal cite holiday ke Sabah ade je kan..

btw…korang tau kan aku g holiday ke Sabah last month?…ala mana yang tak tau tu..buat2 tau la ek..hehe…

aku g last month ngan best friend ~ Ti Indawati n adik Ti…memang best gile!…4 hari 3 malam kami spent di KK..

rase2 nye pas ni kalo aku jadi tour guide di KK..boleh la kot…korang nak ke mana?..aku leh tunjukkan jalan..hehe…macam ade unsur2 riak..sila jangan begitu wahai Mazwana…

well…kalo nak tengok kemeriahan aku n Ti holiday di sabah, leh la menjenguk photo album aku di Facebook ye…

ha…rupe2 nye..waktu g KK last month..aku seflight ngan teman sekampung a.k.a mak buyung Fatihah Nagib n hubby..hehe..what a small world!…diorang pun g holiday ke Sabah…mentang2 le skang ni popular ngan tagline “Now Everyone Can Fly” ..sampai kawan sekampung pun leh jumpe nun jauh di awan biru..hehe…

ha..skang ni current obsession..well can’t say current la..it is almost my hobby since school days pun…adalah g melancong…so sesuai ngan ekonomi diri n keadaan diri sendiri..maka obsession itu makin menjadi2 skang…

so for next year nye holiday trip sudah terencana..haha./.jgn jeles…korang nantikan je destinasi aku nanti ke mana…kalo betau skang..ala2 tak surprise nanti…well2..memang syok dapat travel…bak kate org…jauh berjalan luas pemandangan..try r wey..as for me…selagi belum settle down n masih belum ade anak ni..time ni le nak merayap habis-habisan…nanti dh kawin..tu consider len nye cite holiday..la ni…enjoy it to the fullest…

sila skang sangat cerita pasal travel adalah bermain2 di bibir setiap peserta trip holiday aku next year..walhal g holiday nye bape hari je pun..tapi penungguan tu bagai nak rak..haha…ape leh buat..cam budak2 lak jadi nye…ttapi layaannnnn…

ok dah..back to the entry title…selamat menyambut hari raya aidiladha kepada semua kawan2 di mana jua anda berada…drive safely to hometown..aku maybe balik petang esok..hopefully jalan tak jem..so di sebabkan itu,esok aku akan buat muke kesian kat bos supaya dia dapat bagi aku half day je..hehe….beringat2 waktu makan daging korban..nanti masing2 nye kolestrol dalam badan naik…

haha..macam jadi duta air asia lak aku..muahahaha....

Teruja!!!!

salam semua..slm 1 malaysia..wah!memang sangat kene tajuk entry hari ni..pasal memang sangat teruja..nak tau nape?pasal esok keberangkatan diri ini ke sabah untuk vacation!sangat best!tak tergambar ngan kate2!hehe..mesti semua jelik ngan aku kan..ye la ape la sangat ke sabah tu..macam perlu ke heboh satu dunia..tapi macam lantak pi kan aje..hehe..korang doakan aku seronok kat sane ye..hehe..

eat pray love

Salam semua…ape khabar..aku cam biasa je…macam minggu ni agak ade tekanan dari alam pekerjaan..menci betull…sangat tak suke…

tapi nak buat camne kan..kalo tak keje..takde duit..so camne nak shopping..terpaksa la layankan aje…korang wat pe ujung minggu ni?…aku takde plan ape2 pun…mungkin impromptu plan nanti kot..wait n see je la..

hari rabu baru ni, memang takde plan pun nak g tengok wayang..tapi alih2 dalam tengahari camtu..timbul rase keinginan tu..so aku pun ajak zaid g tengok..well sapelah lagi insan nye..so nak tak nak..ajak zaid temankan..hehe..

tapi kitorang tak tau nak tengok cite pe lak..n seperti biase..aku di tugaskn untuk booking tiket..tibe2 baru teringat cite EAT PRAY LOVE…

ape lagi..aku pun terus la berusaha gigih nak booking tiket..mujur ade lagi seat..tengok kat TGV Sunway Pyramid..sangat mudah untuk kami ber2 g..ala2 fair n square gitu..tu yang pilih Sunway Pyramid…

macam agak teruja gak la nak tengok cite ni…n absolutely keterujaan tu berbaloi la..pasal cite ni sangat2 meaningful n menarik!..definitely 4 stars aku rating kan filem ni…

mesti korang tertanya2 nape tajuk filem ni camni kan?..well filem ni based on book..cam adaptasi la…Julia Roberts dalam cite ni macam tercari2 diri dia..so dalam pencarian itu, dia decide nak g holiday..which aku sangat2 setuju la..pasal holiday is escapisme…truly true…

as if…kalo sentiasa je statik kat satu2 tempat,,kita macam tak nampak dah benda lain..minda tak terbuka…rase pegun je..tapi once kite gerak and g ke satu2 tempat lain,baru kite realise the other things that revolve around us..that’s why la aku sangat suke g jalan2 atau holiday tempat2 baru…

dalam cite ni..Julia Roberts g kat tempat2 yang sinonim ngan trademark negara..EAT : Itali ~ sangat teruja tengok dia g itali..cam jeles gile tengok dia ke sane… PRAY : India ~ dia cam ala2 follow ajaran Hindu kat India..meditasi n sume tu la ….LOVE : Bali, Indonesia ~ pergh!…lawa gile pemandangan kat sini..sejuk je hati perut nengok gamabr2 dalam filem ni..terus cemburu lagi..hehe…

kat Itali, Julia Roberts belajar satu frasa ” THE SWEETNESS OF DOING NOTHING”..aku macam agak tak paham..tapi that’s the way Italian people enjoyed themselves…mungkin ade betul nye kot..mungkin aku kene beli buku nye pulak untuk lebih memahami filem ni..

but overall..thumbs up to EAT PRAY LOVE..really meaningful!…for those yang rase2 hilang dalam pencarian arah hidup ke, diri ke, heart broken ke, i recommended all of you to watch this film..worth your ticket price.no doubt!…see ya…

Air Terjun

Salam semua….wah tak sangka kan..dah bulan oktober skang…an dan hampir nak masuk tengah bulan pun..

memang jap je masa berlalu…hmm….minggu ni ape aktiviti?..

eh..baru hari selasa dah sibuk pikir agenda ujung minggu..hehe…

last week…aku balik bentong..cam biase r…rindu kat bilik ku itu…n jumpe parents le..pe lagi…

hari ahad maseh sempat lagi g piknik jap kat Air Terjun Chamang ngan Bib..mcm struggle masak bihun goreng, goreng segala macam fries, nugget n burger…

siap bawak balance2 kueh raya lagi…hehe..ala2 beraya tepi sungai jap..hehe..tapi memang best r sesekali dapat piknik..

macam release skit tension..seminggu keje..macam nak termuntah rase nye..tapi dapat lari dari hingar bingar kota..rase heaven sesangat….

dah la g pada tarikh 101010..wah!..memang meletup la…hehe…

so aku paparkan keindahan air terjun ni ek..berminat?…hubungi aku untuk peta ke tempat ni..hehe…

macam amik gambar dari blog org len..tq...hehe...

signboard sebelum masuk ke kawasan air terjun...

ok tak pemandangan?..best kan..moh le reramai datang ke sini..selalu ujung minggu konfirm penuh ngan pengunjung tempat ni..korang kene datang awal2 untuk chop port baek punyyyeerr….hehe…

Previous Older Entries Next Newer Entries