Ada Ape Dengan Bulatan (Roundabout)?

dului2..tapi takde la dulu sangat…waktu belajar kat ukm…

macam agak culture shock gak la…banyak benda yang di culture shock kan…

tapi yang paling di culture shock kan dan sangat buat aku macam tertanye2 adalah kwujudan roundabout yang agak banyak di kawasan Bangi.

tapi ye la..dedulu time tak berharta..numpang je naik moto kengkawan, menenggek moto yang Ti atau Zaida bawak…pasal sendiri nak bawak memang yang ado je kan..so untuk lebih selamat dan supaya tak nak mak aku menjerit..baik le tumpang je moto org.hehe…so bile sampai je kat roundabout (let’s say nak g Pasar Malam Seksyen 1..kene lalu 1 roundabout..kalo nak g kuar balik ke hway..kene lalu 2 roundabout…macam memang kene lalu banyak roundabout la kat Bangi tu)..aku selalu pelik..macam mana sistem roundabout ni kan,,pelik cam ne Ti atau Zaida ni macam berani nak bawak2 moto kat roundabout ni kan..memang selalu pelik…

then…macam boleh di kata kan sepanjang 4 tahun duk UKM,memang selalu la persoalan tu bermain di minda…ewah2..studi malas..tapi soalan2 ilmiah pasal roundabout sibuk nak duk pikir…hehe…sampai la satu ketika ade rezeki lebih..dapat la bawak kete..so start dari situ le..akhirnye aku paham camne kaedah2 roundabout ni..

mau tak nye…kuar je dari kawasan kilang tempat aku keje kat SS13, Subang Jaya..dah kene lalu kat Bulatan Kewajipan (ala..yang duk famous kuar dalam radio time laporan trafik tu..)..so everyday pun lalu bulatan…dan setahun duk keje Shah Alam pun same..yang mane Shah Alam lagi banyak gile roundabout..tapi roundabout kat Shah Alam tak sesak mana pun..cam ok2 je le…

so dari 2 tempat ni le aku macam boleh di kata kan tempat memahirkan diri dengan roundabout..ye la..lelaki kan selalu nak kondem2 pemandu kereta pompuan..so aku tak nak la tunjuk kalah..dengan mengiyakan statement diorang tu kan..

tapi setiap hari lalu roundabout pun,korang tau ke asal usul nye benda tu?..aku pun tak tau..jap..aku google kan untuk korang…

A roundabout is a type of circular junction in which road traffic must travel in one direction around a central island. Signs usually direct traffic entering the circle to slow down and give the right of way to drivers already in the circle.[1]

These junctions are sometimes called modern roundabouts in order to emphasise the distinction from older circular junction types which had different design characteristics and rules of operation. Older designs, called traffic circles or rotaries, are typically larger, operate at higher speeds, and often give priority to entering traffic.[1] In some cases, the term “traffic circle” has been used to describe roundabouts in North America,[2] but generally “roundabout” is used by engineers.[3]

In countries where people drive on the right, the traffic flow around the central island of a roundabout is anticlockwise (counterclockwise). In countries where people drive on the left, the traffic flow is clockwise.

Statistically, roundabouts are safer for drivers and pedestrians than both traffic circles and traditional intersections.[4] Because low speeds are required for traffic entering roundabouts they are not designed for high-speed motorways (expressways). When such roads are redesigned to take advantage of roundabout principles, steps are taken to reduce the speed of traffic, such as curving the approaches.

Modern roundabouts are particularly common in Australia, People’s Republic of China, Malaysia, Iceland, Denmark, Germany, France, Hungary, Ireland, Morocco, New Zealand, Qatar, Spain, the United Arab Emirates and the United Kingdom. Half of the world’s roundabouts are in France (over 30,000 as of 2008).[5] The first modern roundabout in the United States was constructed in Summerlin, Nevada in 1990,[6] and roundabouts have since become increasingly common in North America.

ade panjang lagi explaination nye…korang try g kat wikipedia..

File:UK Roundabout 8 Cars.gif

ha..yang kat atas ni …gambarajah nye…

kesimpulan nye…roundabout ni memang banyak membantu nak redakan skit trafiic congestion yang ade kat negara kita ni…terima kasih la kat yang muncul ngan idea bernas ni…

=p

Eeeeuuuwwww…..

Rase2 leh pronounce tak title entry aku ni ha?…muahahahhaa..adakah kamu2 semua terpikir2 apakah dia?…ala..ape korang akan sebut kalo terjumpe,terpandang, ternampak benda2 yang menggelikan dan menjijikkan?…hehe…ye..itu la sebutan nye..dan apakah kaitan nye di sini?…

Semalam baca papaer the malay mail..(ala paper free yang korang leh dapat kan kat toll plaza, shopping mall,lrt stesen n etc..)..aku semalam amik kat toll plaza NPE..sambil tunggu dia pulang kan duit baki tol, sempat le nyambar paper tu..memang suke amik pun pasal suke membaca..hehe…

Btw, ader 1 artikel pasal kebersihan toilet. dari ape yang aku baca tu,aku memang totally agree la ngan artikel tu. artikel tu tulis, kebersihan toilet adalah faktor utama yang menarik perhatian kita let’s say kalo nak g shopping mall, stop kat mane2 petrol pump, R & R dan yang sewaktu dengan nya.

Macam contoh nye la kan, kalo aku, aku memang prefer tempat2 shopping mall yang menawarkan toilet yang selesa dan nyaman. sebab tu aku suke nak g MidValley dan Sunway Pyramid pasal dua2 tempat ni dalam tu ada Jusco yang mana Jusco amat la tip top dalam kebersihan toilet.Siap ade baby room bagai, bilik mekap, sofa..pergh..memang berbaloi nak g. Same gak macam pemilihan petrol pump. Bukan nak condemn mane2 pihak, tapi aku prefer untuk g toilet di Petronas (1st choice), Shell (2nd choice) then seterusnye kalo takde benar petrol pump len, mari g BHP.But seriusly, kalo nak compare facilities toilet di petrol pump zaman dolu2 berbanding skang, zaman skang lebih far more improved.Thumbs up!..

Sebab tu, ada pepatah cakap, nak nilai tuan rumah tu seorang pembersih atau tak, go check toilet umah dia. Kalo bersih toilet nye, maksud nye pembersih la dia, if not..ok..paham2 sendiri…

:b

Tabiat Buruk Waktu Memandu

Salam semua..
sejuk tak skang?..sejuk kan..aduh la…tido malam skang ni selesa yang amat..sampai nak bangun g keje pun malas…dapat lak kalo pagi tu hujan..pergh..memang nak tarik je balik selimut tu tapi nye..mari kene pegi keje…

tadi waktu driving balik dari keje…singgah jap beli jambu batu yang rega rm1 tu…dan seperti bese..dengan perangai tak semegah aku tu..mari bawak kete sambil makan jambu..

tak ke bagi korang benda ni bahaya untuk di lakukan..tapi aku macam sangat tak sabar nak makan…n dah banyak kali pun macam tu…singgah kat petronas,beli pringles..pastu mari terus makan sambil sebelah tangan pegang stereng keta..n sebelah tangan lagi suap makanan kat mulut…memang bahaya wey..tapi aku suke wat camtu..muahahaha…

lagi pun, skang ni ade kempen kat HOT Fm pasal antara tabiat buruk semasa memandu adalah sikap sesetengah wanita / lelaki yang suke duk belek2 muka kat cermin pandang belakang waktu kat trafik lite…dushhhhh…bile dengar je kempen tu kuar kat radio..aku macam ok..kaedahnye aku le yang sesetengah wanita tu..hehe…bukan pe..bahaya gak ni tau..because out of sudden takut korang terhentam kete depan…mane le tau..

macam sila banyak je kot tabiat buruk aku waktu memandu..sila takut…

“KUALA LUMPUR, 3 Sept (Bernama) — Kaji selidik Rakyat Malaysia Bersatu Untuk Keselamatan Jalan Raya (Mufors) mendapati tabiat mengekori kenderaan hadapan pada jarak yang amat dekat serta tidak menggunakan lampu isyarat pada kenderaan merupakan dua tabiat buruk kalangan pemandu kenderaan di Malaysia yang amat meyakitkan hati ramai.

Menurutnya berdasarkan kaji selidik online yang membabitkan 1,000 peserta, sebanyak 11.2 peratus (112 peserta) merasakan tindakan mengekori kenderaan pada jarak dekat, termasuk ‘mendesak’ kenderaan di hadapan itu supaya memberi laluan, merupakan tabiat buruk yang amat meyakitkan hati mereka.

“Sementara itu sebanyak 11.2 peratus (112 peserta) lagi merasa amat berang dengan pemandu-pemandu yang tidak memberi isyarat menggunakan lampu ‘signal’ semasa mereka seharusnya berbuat demikian dalam keadaan tertentu ketika memandu,” kata Pengerusi Mufors Noorizah Abdul Hamid, yang juga Pengarah Urusan Plus Expressways Bhd dalam satu kenyataan di sini Khamis.

Beliau berkata sembilan peratus daripada peserta kaji selidik itu pula merasakan aksi Mat Rempit amat meyakitkan hati, manakala 8.8 peratus lagi marahkan mereka yang memandu perlahan di lorong kanan jalan.

“Terdapat 15 lagi tabiat buruk yang disenaraikan dalam kaji selidik itu, yang termasuk tidak mematuhi lampu isyarat jalan, memandu laju, memandu di laluan kecemasan, membuat pusingan-U di tempat yang tidak dibenarkan, melintas jalan sesuka hati, meletak kenderaan sesuka hati, dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu,” katanya. “

ni petikan aku dapat dari http://www.ehoza.com/v4/forum/isu-semasa-2009/68618-mufors-rumus-tabiat-tabiat-buruk-pemandu-msia.html

hoho….dan satu lagi..aku memang amat gemar sekali menggunakan tepon bimbit di kala memandu…adoi la..memang tak selamat sape yang naik kete ngan aku..hehe….

Ke TepiKan Sikit….

Salam semua..ape khabar? sonok kan hari ni?pasal dah hari rabu..hehe…

hujung minggu ni macam agak bz gak untuk aku..pasal nye 2 of my old frens are coming to town ~ Nisa N Intan..so kene le g jumpe diorang..rindu bangat!..hehe…

so ape yang nak di ketepi kan tu?..haha…bukan ape..dapat idea nak tulis ni..pasal last 2 weeks…aku ader baca majalah Mastika bulan Dec..yang paling baru..n then came across ader 1 artikel ni…memang tersedar dari mimpi pas baca¬† artikel ni..aku la..mungkin org len dah tau kot tips ni..aku je yang slow..hehe…

dalam artikel tu..penulis advise kite untuk sentiasa tepi kan skit rezeki kite untuk hari mendatang..ontoh nye..kata kan setiap hari kita tepi kan skit duit belanja kite sebanyak rm1 sehari..so kalo tiap2 hari buat secara patuh..tak ke hujung bulan kita dah saving rm30?..ha..ni la yang di katakan ketepi kan skit duit kita..macam aku..dengan rm30 tu..pergh..agak banyak la gak yang boleh di beli..ape lagi..novel leh dapat 2 buah..baju lak..kurang2 sehelai leh dapat..duit minyak pun boleh..

maksud nye kite nyimpan for the rainy days…so untuk permulaan tak salah kita mula ngan rm1..nanti lelame naik kan lagi skit..naik lagi..dan lagi..dan lagi…sedar2 dah boleh beli beg Coach lak pulak…(sangat sedang aim..)hehe…

tu yang aku nak share ni..tapi nye..rase nye aku je kot yang baru tau pasal benda ni kot..baru tersedra..kalo tak memboros je kan keje nye…so pasni..belajar2 la ke tepi kan duit tu..ni pun dah tak sabar nak gune kan duit yang telah berjaya di ketepi kan…rase sangat teruja walaupun bape ringgit je…

n aku rase after this..i am so looking forward to end of the month..cam excited lak pasal ade duit yang menunggu..yeaahhaaahha….

Kadang – Kadang….Tak Selalu…

Salam semua…ape khabar..well aku cam biase la…hmm..hari ni selasa kan….

hmmm…cam biase permulaan minggu sangat tak mengujakan…tak tau la ¬†nape..agak sangat2 tak mengujakan..

asal ha….asal aku selalu nak cuti je..muahahahahaha…adakah aku ni pemalas..tah le..tapi yang pasti..hangin je bile nak g keje..tapi tak elok tau ade perangai buruk cam aku ni..sebab tu..selalu sebelum melangkah kuar dari umah..aku selalu berdoa supaya di lapangkan dada uuntuk keluar mencari rezeki…insyaAllah…

semalam ade bace majalah Solusi (keluaran Telaga Biru)…tapi dah lupe edisi yang mana…terbaca satu artikel ni…

pasal tetibe rase benda tu kene sangat ngan diri aku ni…

kita memang di anjurkan untuk berdoa..tak kire la berdoa bile berada dalam ape jua keadaan…tapi perasan tak..kadang2 ape yang kita hajat kan tu..Allah tak makbulkan..kalo ikutkan artikel dalam majalah tu…bukan maksudnye Allah tak nak makbulkan…tapi kerana Allah ade planning lain untuk kite…emm..paham tak ape yang cube aku nak sampaikan?…

lepas baca artikel tu..terus aku tersedar…hmm…ape yang terjadi kebelakangan ni kat aku…bukan maksud nye aku tak cukup usaha dan tawakal kepada Nya..cume Allah SWT ada planning len untuk aku…cume aku kene yakin bahawa sesungguhnya Allah SWT Yang Maha Mengetahui segala2 nya…

Maka di sebabkan…kita jangan lah nak cepat mengeluh atau putus asa andaikata ape yang kita hajatkan tu tak tercapai..percayalah dengan kuasa Allah..kerana dia Yang Maha MEngetahui segala2 nya…InsyaAllah…

Hmm..macam ustazah jap lak hari ni..tapi bukan ape..cume nak berkongsi renungan dan sedikit idea..harap2 ape yang di sampaikan ini tak salah….

**kenapa kepala pening lak hari ni..+_+**

10 ALASAN TERBURUK UNTUK BERKAHWIN

salam semua…ape khabar ye?…hopefully sehat la semua hendaknye..hehe..

so minggu ni ape cerita?..well aku nak kongsi ngan korang sesuatu…ye aku tau..korang2 ramai yang dah kawin..tapi ape salah nye aku nak share benda ni ngan korang kan..

lepas bace 10 alasan ni..aku jadi sangat2 lega n sangat2 tak terbeban dah bile selesai bace artikel ni…

bukan ape..kadang2 kite ni manusia tak penah lari dari kesilapan..dan to tell u what…keputusan untuk berkahwin bukan lah satu keputusan yang boleh di pandang ringan..so that’s y..please don’t pressure your friends by asking her this question…ade jodoh InsyaAllah..berkahwin la dia..

10 Alasan Terburuk untuk Berkahwin :

1) Terlanjur – Untuk menanggung malu setelah terlanjur melakukan seks dan mengandung

2) Rapat dengan keluarganya – rapat dengan keluarga nya tidak bermakna keluarga itu boleh berkongsi segala2nye dengan anda.

3) Ikut rakan – sila jangan ikut / terpengaruh ngan kawan2 yang ramai melangkah ke alam perkahwinan.jodoh mereka dah sampai n we know nothing of what they may faces ahead..melangkah ke alam baru memerlukan persediaan mental dan fizikal..siapkan diri anda dulu ..n tolong jangan terikut2 mereka…

4) Penuhi Impian Keluarrga – Keluarga terlalu mendesak kerana risau anak dara nya tidak di pinang orang atau kepingin mau dapat cucu. maka family terus-terusan mendesak dan terus bertanya sehingga anak bujang / dara bosan lantas memenuhi keinginan family dengan berkahwin sedangkan mental dan fizikal maseh tidak bersedia lagi.

5) Terlalu Kerap Bersama – keluar bersama tidak bermakna anda serasi hidup bersama tapi mungkin serasi sebagai kawan tanpa melibatkan hati dan perasaan.

6) Dia cantik / hensem – cantik / hensem hanya pada wajah.

7) Langkah Baru – setelah memiliki semua benda dalam hidup ~ kerjaya stabil,kereta, rumah dan sebagainya, maka perlu lengkap kan dgn sebuah perkahwinan.

8) Di desak – di desak / di ugut akan memutuskan perhubungan oleh pasangan menjadikan salah satu sebab untuk berkahwin sedangkan pasangan maseh lagi kurang bersedia dari segi mental dan fizikal.

9) Di tangkap Khalwat – pasangan yangg di tangkap khalwat memikirkan perkahwinan adalah jalan terbaik untuk menutup malu mereka. walhal ini bukan lah cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini

10) Anda berhutang dengan nya – anda mungkin terhutang budi dengan nya menyebabkan anda memilih untuk berkahwin dengan nya sebagai balasan.

so kepada kengkawan aku yang maseh belum berkahwin di luar sana itu…korang jgn risau ek..(di tujukan khas untuk DIRI KU juga…)..insyaAllah jodoh tak kemana…lambat laun nanti kita kawin gak..hehe…

** artikel ni aku amik dari majalah Mingguan Wanita edisi terbaru..nak lebih lengkap korang beli la ek majalah ni…murah je rega nye..rm 3.30 je…