pindah rumah

salam sume..

kepada kengkawan ku sume…

aku nak maklum kan..

bahawa sesungguhnye..

aku tak akan menulis di wordpress sudah..

bukan ape…

aku tengok komuniti di blogspot macam lebih meriah je…

so kalo maseh mau membaca aku nye entry..

please go to http://wanaowen.blogspot.com/

bye2….

Advertisements

Ada Ape Dengan Bulatan (Roundabout)?

dului2..tapi takde la dulu sangat…waktu belajar kat ukm…

macam agak culture shock gak la…banyak benda yang di culture shock kan…

tapi yang paling di culture shock kan dan sangat buat aku macam tertanye2 adalah kwujudan roundabout yang agak banyak di kawasan Bangi.

tapi ye la..dedulu time tak berharta..numpang je naik moto kengkawan, menenggek moto yang Ti atau Zaida bawak…pasal sendiri nak bawak memang yang ado je kan..so untuk lebih selamat dan supaya tak nak mak aku menjerit..baik le tumpang je moto org.hehe…so bile sampai je kat roundabout (let’s say nak g Pasar Malam Seksyen 1..kene lalu 1 roundabout..kalo nak g kuar balik ke hway..kene lalu 2 roundabout…macam memang kene lalu banyak roundabout la kat Bangi tu)..aku selalu pelik..macam mana sistem roundabout ni kan,,pelik cam ne Ti atau Zaida ni macam berani nak bawak2 moto kat roundabout ni kan..memang selalu pelik…

then…macam boleh di kata kan sepanjang 4 tahun duk UKM,memang selalu la persoalan tu bermain di minda…ewah2..studi malas..tapi soalan2 ilmiah pasal roundabout sibuk nak duk pikir…hehe…sampai la satu ketika ade rezeki lebih..dapat la bawak kete..so start dari situ le..akhirnye aku paham camne kaedah2 roundabout ni..

mau tak nye…kuar je dari kawasan kilang tempat aku keje kat SS13, Subang Jaya..dah kene lalu kat Bulatan Kewajipan (ala..yang duk famous kuar dalam radio time laporan trafik tu..)..so everyday pun lalu bulatan…dan setahun duk keje Shah Alam pun same..yang mane Shah Alam lagi banyak gile roundabout..tapi roundabout kat Shah Alam tak sesak mana pun..cam ok2 je le…

so dari 2 tempat ni le aku macam boleh di kata kan tempat memahirkan diri dengan roundabout..ye la..lelaki kan selalu nak kondem2 pemandu kereta pompuan..so aku tak nak la tunjuk kalah..dengan mengiyakan statement diorang tu kan..

tapi setiap hari lalu roundabout pun,korang tau ke asal usul nye benda tu?..aku pun tak tau..jap..aku google kan untuk korang…

A roundabout is a type of circular junction in which road traffic must travel in one direction around a central island. Signs usually direct traffic entering the circle to slow down and give the right of way to drivers already in the circle.[1]

These junctions are sometimes called modern roundabouts in order to emphasise the distinction from older circular junction types which had different design characteristics and rules of operation. Older designs, called traffic circles or rotaries, are typically larger, operate at higher speeds, and often give priority to entering traffic.[1] In some cases, the term “traffic circle” has been used to describe roundabouts in North America,[2] but generally “roundabout” is used by engineers.[3]

In countries where people drive on the right, the traffic flow around the central island of a roundabout is anticlockwise (counterclockwise). In countries where people drive on the left, the traffic flow is clockwise.

Statistically, roundabouts are safer for drivers and pedestrians than both traffic circles and traditional intersections.[4] Because low speeds are required for traffic entering roundabouts they are not designed for high-speed motorways (expressways). When such roads are redesigned to take advantage of roundabout principles, steps are taken to reduce the speed of traffic, such as curving the approaches.

Modern roundabouts are particularly common in Australia, People’s Republic of China, Malaysia, Iceland, Denmark, Germany, France, Hungary, Ireland, Morocco, New Zealand, Qatar, Spain, the United Arab Emirates and the United Kingdom. Half of the world’s roundabouts are in France (over 30,000 as of 2008).[5] The first modern roundabout in the United States was constructed in Summerlin, Nevada in 1990,[6] and roundabouts have since become increasingly common in North America.

ade panjang lagi explaination nye…korang try g kat wikipedia..

File:UK Roundabout 8 Cars.gif

ha..yang kat atas ni …gambarajah nye…

kesimpulan nye…roundabout ni memang banyak membantu nak redakan skit trafiic congestion yang ade kat negara kita ni…terima kasih la kat yang muncul ngan idea bernas ni…

=p

Angkubah = Variable?

Macam hari belajar perkataan baru ke ape?..hehe..takde la..mungkin kot perkataan baru…korang pernah dengar tak perkataan angkubah?..pembolehubah aku pernah dengar dan yang pasti semua orang pun pernah belajar pasal pembolehubah..tapi angkubah?..

aku pun tak tau ape..tapi skang ni..memang sangat popular kat HOT Fm..ye..tajuk lagu sebenar nye ni..kenape letak tajuk ni?? aku pun kurang pasti..lirik nye pun tak mendalami lagi..tapi aku suke lagu ni..serius suke..

Lagu Angkubah ni di nyanyikan oleh kumpulan Taxi ( kumpulan yang masuk Hot Fm Twisties Bingit 2010)..tak pasti le diorang menang atau tak..tapi lagu nye best…

Jap..nak bagi korang dengar lagu ni…

<object width=”640″ height=”510″><param name=”movie” value=”https://www.youtube-nocookie.com/v/ILY6WyAeEQw?fs=1&amp;hl=en_US”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”https://www.youtube-nocookie.com/v/ILY6WyAeEQw?fs=1&amp;hl=en_US” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”640″ height=”510″></embed></object>

kalo ikut selera telinga aku..lagu ni best la…korang cube try dengar pulak…

Eeeeuuuwwww…..

Rase2 leh pronounce tak title entry aku ni ha?…muahahahhaa..adakah kamu2 semua terpikir2 apakah dia?…ala..ape korang akan sebut kalo terjumpe,terpandang, ternampak benda2 yang menggelikan dan menjijikkan?…hehe…ye..itu la sebutan nye..dan apakah kaitan nye di sini?…

Semalam baca papaer the malay mail..(ala paper free yang korang leh dapat kan kat toll plaza, shopping mall,lrt stesen n etc..)..aku semalam amik kat toll plaza NPE..sambil tunggu dia pulang kan duit baki tol, sempat le nyambar paper tu..memang suke amik pun pasal suke membaca..hehe…

Btw, ader 1 artikel pasal kebersihan toilet. dari ape yang aku baca tu,aku memang totally agree la ngan artikel tu. artikel tu tulis, kebersihan toilet adalah faktor utama yang menarik perhatian kita let’s say kalo nak g shopping mall, stop kat mane2 petrol pump, R & R dan yang sewaktu dengan nya.

Macam contoh nye la kan, kalo aku, aku memang prefer tempat2 shopping mall yang menawarkan toilet yang selesa dan nyaman. sebab tu aku suke nak g MidValley dan Sunway Pyramid pasal dua2 tempat ni dalam tu ada Jusco yang mana Jusco amat la tip top dalam kebersihan toilet.Siap ade baby room bagai, bilik mekap, sofa..pergh..memang berbaloi nak g. Same gak macam pemilihan petrol pump. Bukan nak condemn mane2 pihak, tapi aku prefer untuk g toilet di Petronas (1st choice), Shell (2nd choice) then seterusnye kalo takde benar petrol pump len, mari g BHP.But seriusly, kalo nak compare facilities toilet di petrol pump zaman dolu2 berbanding skang, zaman skang lebih far more improved.Thumbs up!..

Sebab tu, ada pepatah cakap, nak nilai tuan rumah tu seorang pembersih atau tak, go check toilet umah dia. Kalo bersih toilet nye, maksud nye pembersih la dia, if not..ok..paham2 sendiri…

:b

Sedih dan Sadis…

Salam semua…
amboi2..sedih dan sadis betul tengok blog aku ni…dah bape lame tak di update..
bukan ape..kekadang tu dapat mase nye malas nak menulis..amik ko…
berbulan2..berminggu2 senyap dan sunyi sepi je…
so from now on..hopefully semangat tu datang la kembali ye…insyaAllah..

btw..nak ucapkan tahniah kat my best friends : Siti Zaida Ishak dan pasangan nya,Amirul Haikal Azizan di atas perkahwinan mereka CNY yang lepas..dan seperti biase sape jadi pengapit?….hmm…tuan empunya blog..tapi sorry ek..zaida nye kawin..last service aku jadi pengapit..huhu..cukup sampai di situ je ye kawan2..even Ti yang nak kawin tengah tahun ni pun, aku dah pesan awal..sile cari pengapit len..aku tak mo dah jadi..kerana …AKU NAK KAWIN GAK KENGKAWAN!!!!!!!!!!!!!hehe

Tabiat Buruk Waktu Memandu

Salam semua..
sejuk tak skang?..sejuk kan..aduh la…tido malam skang ni selesa yang amat..sampai nak bangun g keje pun malas…dapat lak kalo pagi tu hujan..pergh..memang nak tarik je balik selimut tu tapi nye..mari kene pegi keje…

tadi waktu driving balik dari keje…singgah jap beli jambu batu yang rega rm1 tu…dan seperti bese..dengan perangai tak semegah aku tu..mari bawak kete sambil makan jambu..

tak ke bagi korang benda ni bahaya untuk di lakukan..tapi aku macam sangat tak sabar nak makan…n dah banyak kali pun macam tu…singgah kat petronas,beli pringles..pastu mari terus makan sambil sebelah tangan pegang stereng keta..n sebelah tangan lagi suap makanan kat mulut…memang bahaya wey..tapi aku suke wat camtu..muahahaha…

lagi pun, skang ni ade kempen kat HOT Fm pasal antara tabiat buruk semasa memandu adalah sikap sesetengah wanita / lelaki yang suke duk belek2 muka kat cermin pandang belakang waktu kat trafik lite…dushhhhh…bile dengar je kempen tu kuar kat radio..aku macam ok..kaedahnye aku le yang sesetengah wanita tu..hehe…bukan pe..bahaya gak ni tau..because out of sudden takut korang terhentam kete depan…mane le tau..

macam sila banyak je kot tabiat buruk aku waktu memandu..sila takut…

“KUALA LUMPUR, 3 Sept (Bernama) — Kaji selidik Rakyat Malaysia Bersatu Untuk Keselamatan Jalan Raya (Mufors) mendapati tabiat mengekori kenderaan hadapan pada jarak yang amat dekat serta tidak menggunakan lampu isyarat pada kenderaan merupakan dua tabiat buruk kalangan pemandu kenderaan di Malaysia yang amat meyakitkan hati ramai.

Menurutnya berdasarkan kaji selidik online yang membabitkan 1,000 peserta, sebanyak 11.2 peratus (112 peserta) merasakan tindakan mengekori kenderaan pada jarak dekat, termasuk ‘mendesak’ kenderaan di hadapan itu supaya memberi laluan, merupakan tabiat buruk yang amat meyakitkan hati mereka.

“Sementara itu sebanyak 11.2 peratus (112 peserta) lagi merasa amat berang dengan pemandu-pemandu yang tidak memberi isyarat menggunakan lampu ‘signal’ semasa mereka seharusnya berbuat demikian dalam keadaan tertentu ketika memandu,” kata Pengerusi Mufors Noorizah Abdul Hamid, yang juga Pengarah Urusan Plus Expressways Bhd dalam satu kenyataan di sini Khamis.

Beliau berkata sembilan peratus daripada peserta kaji selidik itu pula merasakan aksi Mat Rempit amat meyakitkan hati, manakala 8.8 peratus lagi marahkan mereka yang memandu perlahan di lorong kanan jalan.

“Terdapat 15 lagi tabiat buruk yang disenaraikan dalam kaji selidik itu, yang termasuk tidak mematuhi lampu isyarat jalan, memandu laju, memandu di laluan kecemasan, membuat pusingan-U di tempat yang tidak dibenarkan, melintas jalan sesuka hati, meletak kenderaan sesuka hati, dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu,” katanya. “

ni petikan aku dapat dari http://www.ehoza.com/v4/forum/isu-semasa-2009/68618-mufors-rumus-tabiat-tabiat-buruk-pemandu-msia.html

hoho….dan satu lagi..aku memang amat gemar sekali menggunakan tepon bimbit di kala memandu…adoi la..memang tak selamat sape yang naik kete ngan aku..hehe….

Hasil nye….

Salam semua…well22….weekends is here!…

but hopefully esok g keje jgn le banyak ngat benda yang urgent sampai aku kene stay…

pasal esok dah plan nak jumpe Nisa n Intan!…

btw..just nak inform apa kah hasilan pertama dari duit tepi…

sangat beli novel tajuk “Biarlah YM Bicara” by Hanni Ramsul..

sangat top seller. …n sangat best novel ni!…

sebenarnye buku ni dah lame kuar cume aku je yang baru terhegeh2 g beli..btw..memang best novel ni..sila g ke kedai buku berhampiran ye untuk membeli…hehe…

**pendek je entri kali ni pasal mate dah ngantuk..malam semalam struggle nak habiskan gak novel ini..hehe…

Previous Older Entries