Ada Ape Dengan Bulatan (Roundabout)?

dului2..tapi takde la dulu sangat…waktu belajar kat ukm…

macam agak culture shock gak la…banyak benda yang di culture shock kan…

tapi yang paling di culture shock kan dan sangat buat aku macam tertanye2 adalah kwujudan roundabout yang agak banyak di kawasan Bangi.

tapi ye la..dedulu time tak berharta..numpang je naik moto kengkawan, menenggek moto yang Ti atau Zaida bawak…pasal sendiri nak bawak memang yang ado je kan..so untuk lebih selamat dan supaya tak nak mak aku menjerit..baik le tumpang je moto org.hehe…so bile sampai je kat roundabout (let’s say nak g Pasar Malam Seksyen 1..kene lalu 1 roundabout..kalo nak g kuar balik ke hway..kene lalu 2 roundabout…macam memang kene lalu banyak roundabout la kat Bangi tu)..aku selalu pelik..macam mana sistem roundabout ni kan,,pelik cam ne Ti atau Zaida ni macam berani nak bawak2 moto kat roundabout ni kan..memang selalu pelik…

then…macam boleh di kata kan sepanjang 4 tahun duk UKM,memang selalu la persoalan tu bermain di minda…ewah2..studi malas..tapi soalan2 ilmiah pasal roundabout sibuk nak duk pikir…hehe…sampai la satu ketika ade rezeki lebih..dapat la bawak kete..so start dari situ le..akhirnye aku paham camne kaedah2 roundabout ni..

mau tak nye…kuar je dari kawasan kilang tempat aku keje kat SS13, Subang Jaya..dah kene lalu kat Bulatan Kewajipan (ala..yang duk famous kuar dalam radio time laporan trafik tu..)..so everyday pun lalu bulatan…dan setahun duk keje Shah Alam pun same..yang mane Shah Alam lagi banyak gile roundabout..tapi roundabout kat Shah Alam tak sesak mana pun..cam ok2 je le…

so dari 2 tempat ni le aku macam boleh di kata kan tempat memahirkan diri dengan roundabout..ye la..lelaki kan selalu nak kondem2 pemandu kereta pompuan..so aku tak nak la tunjuk kalah..dengan mengiyakan statement diorang tu kan..

tapi setiap hari lalu roundabout pun,korang tau ke asal usul nye benda tu?..aku pun tak tau..jap..aku google kan untuk korang…

A roundabout is a type of circular junction in which road traffic must travel in one direction around a central island. Signs usually direct traffic entering the circle to slow down and give the right of way to drivers already in the circle.[1]

These junctions are sometimes called modern roundabouts in order to emphasise the distinction from older circular junction types which had different design characteristics and rules of operation. Older designs, called traffic circles or rotaries, are typically larger, operate at higher speeds, and often give priority to entering traffic.[1] In some cases, the term “traffic circle” has been used to describe roundabouts in North America,[2] but generally “roundabout” is used by engineers.[3]

In countries where people drive on the right, the traffic flow around the central island of a roundabout is anticlockwise (counterclockwise). In countries where people drive on the left, the traffic flow is clockwise.

Statistically, roundabouts are safer for drivers and pedestrians than both traffic circles and traditional intersections.[4] Because low speeds are required for traffic entering roundabouts they are not designed for high-speed motorways (expressways). When such roads are redesigned to take advantage of roundabout principles, steps are taken to reduce the speed of traffic, such as curving the approaches.

Modern roundabouts are particularly common in Australia, People’s Republic of China, Malaysia, Iceland, Denmark, Germany, France, Hungary, Ireland, Morocco, New Zealand, Qatar, Spain, the United Arab Emirates and the United Kingdom. Half of the world’s roundabouts are in France (over 30,000 as of 2008).[5] The first modern roundabout in the United States was constructed in Summerlin, Nevada in 1990,[6] and roundabouts have since become increasingly common in North America.

ade panjang lagi explaination nye…korang try g kat wikipedia..

File:UK Roundabout 8 Cars.gif

ha..yang kat atas ni …gambarajah nye…

kesimpulan nye…roundabout ni memang banyak membantu nak redakan skit trafiic congestion yang ade kat negara kita ni…terima kasih la kat yang muncul ngan idea bernas ni…

=p

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: